fbpx

Stigma rundt ADHD

Stigma rundt ADHD

Tidligere

Stigma rundt ADHD og oppmerksomhetssvikt er ikke noe nytt fenomen. Da jeg gikk på skolen bla ADHD kalt MBDB (minimal brain dysfunction) og var svært stigmatiserende. Nesten de eneste med den diagnosen som ble oppdaget var i kategorien jeg for spøk kaller «Bølla brekkjern». Det var, for det meste, gutter, og de fikk mye kjeft på skolen. kallenavnet «Bølla» var ikke uvanlig å høre brukt på disse guttene, og svært mange av dem fant tidlig ut at de fikk tak i flere av tidens goder gjennom å bli gode med brekkjern i stedet for å vente til de kunne kjøpe ting for penger tjent i jobber de ikke regnet med å få.

Selv i dagens samfunn er det mye stigma rundt oppmerksomhetssvikt, og svært mange får ikke den diagnostiseringen de hadde trengt for å avdekke om de kunne begynne å få det litt bedre gjennom målrettede tiltak som for eksempel medisinering. Hvis du lurer på om du er en voksen med ADHD, kan du begynne med å ta en selvtest, for eksempel på denne siden.

ADHD Norge

ADHD Norge er en god interesseorganisasjon for alle som lider av ADHD/ADD. De sier: ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder (oppmerksomshets- og hyperaktivitets forstyrrelse). Symptomene kan i de fleste tilfeller forstås som en nevrologisk forstyrrelse som først og fremst innebærer økt uro, impulsivitet og vansker med oppmerksomhet. ADHD omtales som en tilstand, og ikke en sykdom.

Slik kan det føles

Jeg synes ofte det er spennende når noen illustrerer noe det er umulig for andre å forstå, som hvordan det føles inni et hyperaktivt hode) på måte som allikevel kan gjøre det mulig å ane litt om hvordan ser ut fra andres ståsted.

Lasse Gjertsen har laget denne YouTube videoen som heter «Hyperaktivitet». Mange av mine klienters pårørende får en aha-opplevelse når de ser videoen og mange blir ganske overrasket når deres barn/partner med oppmerksomhetssvikt bekrefter at de ofte oppleves akkurat slik inni hodet hens.


Hvis du er en voksen som tenker du kunne ha behov av utredning for ADHD/ADD bør du ta kontakt med fastlegen din og be om henvisning til spesialisthelsetjenesten i første omgang. Dersom det ikke fører fram, og både du og andre er overbevist om at du bør utredes, kan du ta kontakt med en privatpraktiserende psykologspesialist eller psykiater med erfaring i utredning og behandling av voksne med ADHD.

Psykologivestfold

https://psykologivestfold.no/# under fanen Tjenester, kan du lese mer om hvilket tjenestetilbud psykologspesialist Trine Elverum har i Tønsberg. Trine tilbyr også webtimer t kan du bestille på https://psykologivestfold.no/webterapi/

Legg til kommentar

E-postadressen din publiseres ikke. Påkrevde felt er merket *

I accept the Privacy Policy