fbpx

Terapi for Barn

Terapi for barn i Tønsberg

Trine Elverum har jobbet som spesialist i voksenpsykologi i spesialisthelsetjenesten, men har utført mye terapi for barn i privatpraksis. Trine startet privatpraksis i Tønsberg i 2004. Siden starten har hun jobbet med traumefokusert behandling (EMDR) som retter seg direkte mot barns frykt, fobier, mareritt, unnvikelser og fastlåste tankemønstre om vonde opplevelser.

Barns frykt

Terapi for barn kan ikke basere seg utelukkende på å snakke om det. De færreste barn har intellektuell kapasitet til å analysere egne følelser, eller reflektere over bakenforliggende årsaker til at de føler som de gjør. Ikke fordi de ikke er smarte nok, men fordi hjernene deres utvikles slik at hjernen først tar seg av de viktige funksjonene. Analyser og refleksjoner er nyttig etter hvert, men dekker ikke så mange grunnleggende behov 😉

Frykt er et svært viktig signal for menneskehjernen. Frykt kan utløses av hendelser som vi voksne kan bedømme som «ikke farlige allikevel», eller «noe som ikke skjer igjen». For en voksen vil opplevelsen følgelig lettere kunne lagres under merkelappen «det var skummelt, men skremmer meg ikke nå.»

Fastlåste tankemønstre

For et barn lagres en skummel enkelthendelse ikke nødvendigvis som en serie med inntrykk, tanker og observasjoner som kan analyseres. Det som lagres i barnet, er minnet om den kroppslige reaksjonen. Den reaksjonen var fæl. Derfor vil barnet bli redd for å oppleve det samme igjen, hver gang barnet kjenner tilløp til den samme kroppslige reaksjonen. Andre påminnere om den vonde hendelsen, vil også kunne vekke barnets frykt for å oppleve det vonde igjen. Det behøver ikke være alvorlige ting som minner barnet om det vonde. Det kan holde at foreldre skal på voksentur, eller at noen blir syk.

Barns frykt gir seg ofte utsalg i mareritt, unnvikelser av situasjoner som minner om det vonde, avhengighet av voksne, uselvstendig oppførsel osv. Alle disse reaksjonene er vanskelige både for barnet og de voksne.

Bilder skremmer barn

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing Technique) har vist seg å være en effektiv terapi for barn. EMDR er en forskningsbasert metode som kan hjelpe både voksne og barn ut av vonde tankemønstre som står i fare for å låse seg. Fastlåste tankemønstre gjør at vi reagerer på signaler som minner om det vonde, som om det vonde skjer igjen. EMDR tar tak i de fastlåste tankemønstrene, eller følelsene, uten at det er nødvendig å snakke om hvor tankene kommer fra, eller hva de henger sammen med. Derfor er metoden lett å bruke også på små barn. De kan rett og slett bare tenke på noe de frykter, kjenne på den vonde følelsen som kommer, og få hjelp uten å snakke om det. Du kan lese litt mer om EMDR og barn på EMDR Norges hjemmeside.

Høres det ut som det er for godt til å være sant? Bestill en time, så finner vi raskt ut om akkurat ditt barn kan få hjelp.

Timebestilling.

Legg til kommentar

E-postadressen din publiseres ikke. Påkrevde felt er merket *

I accept the Privacy Policy