fbpx

EMDR

EMDR i Tønsberg

Litt om EMDR

EMDR står for Eye Movement Desensitization Reprocessing Technique. Du kan lese mer om metoden i denne artikkelen fra Psykologtidsskriftet.

Trine Elverum er psykologspesialist og sertifisert EMDR-terapeut. Hun er medlem av EMDR Norge, og har blant annet bistått i implementeringen av EMDR som behandlingsmetode ved DPS Vestfold. Hvis du vil lese mer om Trine og hennes erfaringsbakgrunn, kan du se CV her, eller lese mer under menyen OM.

EMDR kan brukes på

Trine bruker EMDR både i traumebehandling, og annen psykoterapi. EMDR kan brukes på barn og voksne.

Metoden er spesielt godt egnet på minnebilder, eller fastlåste oppfatninger om en selv/andre som individet ikke greier å gi slipp på ved hjelp av egen vilje. Traumatisert kan få hjelp til å stanse de filmpregede minnesekvensene som brått kan dukke opp gjennom dagen, eller i mareritt om natten. Mennesker med nedbrutte selvbilder og indre kristiske stemmer, kan få hjelp til å frigjøre seg fra det indre tyranniet.

Metoden er smertefri og rask, men krever at klienten er villig til å se på/kjenne på det som er vondt.

Ofte brukes EMDR på de store, vonde hendelsene og følelsene, som kalles traumer. EMDR er imidlertid en veldig effektiv metode å bruke også på mer dagligdagse utfordringer. Her er en liste over slike vanskeligheter klienter har hatt, som vi har brukt metoden på:

 1. fastlåste «sannheter» som klienten har problemer med å legge fra seg (jeg er dum, ingen er glad i meg, jeg er ikke bra nok osv).
 2. alle typer frykt (fra fobier til mørkeredsel).
 3. alle typer angst (fra sosial angst, helseangst, til panikkangst)
 4. avhengigheter (alt fra godteri, til sigaretter). EMDR kan selvfølgelig også brukes i behandlingen av tyngre avhengigheter, for å bearbeide traumene som ofte ligger til grunn for selvmedisinering.
 5. i smertebehandling.
 6. automatiserte responser, som er innlært i barndommen:
 • å be om unnskyldning for alt mulig (fordi klienten ofte fikk kjeft som barn).
 • å være bekymret for andres følesesmessige reaksjoner (fordi moren gråt for alt mulig).
 • å trøstespise (fordi en nær voksen ikke tålte gråt og kom med godteri for å få slutt på gråten).
 • skvettenhet (fordi en av foreldrene var bråsint).
 • å tro at alt er sagt i verste mening (fordi en forelder var mistenksom).
 • osv.

Du kan bestille time til EMDR-behandling, og annen terapi her

"Jeg har blitt litt helere. EMDR på frykten for å dumme meg ut på reise, har innvirket på andre ting også. I år tok jeg en prøve jeg har utsatt i mange år; det var ikke noe problem og jeg forstod ikke hvorfor jeg ikke hadde tatt den før. Jeg forstår nå at det er behandlingen som hjalp. Det er veldig rart at det er sånn, men jeg tviler ikke på det."

Menn 52 år, som hadde gått i samtaleterapi for andre ting en stund, og nevnte tilfeldigvis at han gruet seg til han skulle ut på en reise. Da måtte vi jo angripe den frykten med EMDR. Resultatet av EMDR-behandlingen ble umiddelbart tydelig for ham når det gjaldt frykten for å dumme seg ut på reise, men han hadde ikke trodd behandlingen ville få virkning utover det.

Klienten var imidlertid ikke i tvil om at det var EMDR-behandlingen som også hadde redusert frykten for å dumme seg ut på en ferdighetsprøve, når han plutselig bestemte seg for å ta prøven, som han hadde utsatt i flere år, mange måneder etter behandlingen for reisefrykt.

En liten takk:

Til Trine Elverum

Jeg vil gjerne takke deg, for en fantastisk hjelp du har gitt meg. Jeg en mann på 52 år, gruet meg lenge før jeg turte og ringe deg. Jeg hadde jo en del problemer, som du vet. Allerede etter noen få timer, kjente jeg at jeg var på rett vei igjen, og skuta hadde en rettere kurs. Du er et fantastisk menneske, som er flink til og forstå og tilrettelegge for en bedre verdag. Jeg har kommet veldig styrket ut av timene dine. Det er godt og ha noen og prate ut med.

Nå går jeg en gang hver fjerde uke ca, og vil gjerne fortsette med det. Jeg har en stø kurs nå, men syntes det er veldig fint og kunne prate litt om ting som dukker opp, og få gode råd og veiledning videre på veien.Så igjen, tusen takk for at du har gjort meg til et bedre menneske.

Masse klemmer.........

Legg til kommentar

E-postadressen din publiseres ikke. Påkrevde felt er merket *

I accept the Privacy Policy