fbpx

ADHD – myter om ADHD

ADHD – myter om ADHD
ADHD – myter om ADHD

Det er mange myter om ADHD, blant annet høyt utdannede mennesker ikke kan ha ADHD. Det er feil.

I dag leste jeg en artikkel i Dagbladet, skrevet av en psykolog som ønsker å bidra til at folk slutter å tro så mye rart. Selv om jeg ikke synes akkurat den artikkelen jeg leste lyktes så godt med å knuse myter om ADHD, ble jeg minnet om hvor viktig det er med folkeopplysning.

Voksne med ADHD føler seg ofte som dårlige mennesker

Hver eneste uke treffer jeg voksne med ADHD som selv sitter fast i mytene. De tror at de er dårligere mennesker enn andre, fordi de ikke greier å organisere ting. De tror at de egentlig burde kunne skjerpe seg mer, når de roter, glemmer eller feilberegner tid. de tror ikke at de lider av en vitenskapelig underbygget nevropsykologisk lidelse, men at de bruker en «bokstavkombinasjon» som bortforklaring for egen tilkortkommenhet.

Norske forskere vil knuse myter om ADHD

Forskere, også i Norge, begynner å ta voksen-ADHD mer på alvor. Det kan du lese mer om her: https://www.uib.no/psyfa/121146/åpenhet-om-adhd-knuser-mytenehttps://www.uib.no/psyfa/121146/åpenhet-om-adhd-knuser-mytene

Mange tror fremdeles at intelligente mennesker ikke kan ha ADHD. Det medfører at mange som burde fått diagnosen ADHD, og kanskje kunne fått hjelp av medisiner, heller får diagnosen bipolar lidelse. Når voksne har hatt diagnostisert ADHD en stund får de som oftest episoder med tungsinn/depresjon, fordi de blir så slitne av ikke å strekke til, eller å bli misforstått. Kombinert med deres høye aktivitetsnivå, kan veien være kort til en bipolar-diagnose.

Kjent psykiater og forfatter med ADHD

Bildet av Gabor Maté er tatt med fordi han er psykiater, og en av dem som er åpen om diagnosen sin. De færreste vil beskylde noen som har gjennomført et så langt studium for å være uintelligent. De færreste tror det går an å bli psykiater og slite med konsentrasjonsvansker. Gabor Maté sliter med konsentrasjonen, og har ADHD, men får til mye allikevel 🙂

Hvis du leser engelsk, er dette en bra side med mye informasjon: https://www.verywellmind.com/the-importance-of-adhd-awareness-20474

Interesseorganisasjonen for ADHD i Norge finner du her http:// http://adhdnorge.no De er veldig opptatt av at ADHD er en samling symptomer som sjelden arter seg likt i dem som har diagnoser med oppmerksomhetsvansker og/eller aktivitetsreguleringsvansker. Mottoet deres er: «Har du møtt en med ADHD, så har du møtt 1 med ADHD».

Befinner deg i Vestfold? Har lyst til delta i en samtalegruppe med andre voksne som har ADHD? Da kan du sende en mail til info@psykologivestfold.no. Gruppen starter opp når det er nok interesserte.

Du kan lese mer om hvordan samtalegrupper foregår her.

Legg til kommentar

E-postadressen din publiseres ikke. Påkrevde felt er merket *

I accept the Privacy Policy