fbpx

Musikk og lyd som stressreduserende medisin

Musikk og lyd som stressreduserende medisin
Musikk og lyd som stressreduserende medisin

Ta kontroll over stress med lyder som passer for deg

Visste du at det å lytte til selvvalgt musikk du føler er avslappende, eller å lytte til klassisk musikk, hjelper deg å slippe unna det emosjonelle stresset som normalt kommer etter å ha blitt utsatt for en stressor? En stressor kan være noe som skremmer deg, en krise, en fæl hendelse, eller feks en fæl lyd.

Hvis du på forhånd har laget deg en spilleliste som heter «avstressende musikk», kan du når som helst hente den musikken akkurat du trenger for å redusere stressnivået i en vanskelig situasjon. Høres det for enkelt ut? Du kan lese forskningen her.

Ikke alle er like glade i musikk, men andre stressreduserende lyder, kan være like gode hjelpemidler. Det finnes en rekke apper som leverer avslappende lyder som lyden av regn, vind, bølger osv. Hvis du vil ha noen eksempler, kan du høre mer her.

Forskning har vist at det å lytte til beroligende opptak av feks meditasjoner, som i MindfulnessBasertStressReduksjon (MBSR) kan ha positiv effekt på humøret og gi mer positiv livsinnstilling til mennesker som er i svært vanskelige livssituasjoner.

For mennesker som befinner seg i omgivelser der stressende lyder kan gi søvnproblemer, kan det å tilføre lyd faktisk være løsningen. Pasienter som oppholder seg på akuttavdelinger, der de ofte forstyrres av lyder om natten, sover faktisk bedre dersom de utsettes for hvit støy i tillegg til den støyen som forekommer i avdelingen.

Det er også forskningsresultater som viser at mange mennesker med ADHD konsentrerer seg bedre dersom de hører på hvit støy.

Fra jeg var liten visste jeg at lyden av regn mot telttaket var en lyd som garanterte rask innsovning. Jeg elsker også høststormer, og knitring i peisen, og lyden av rislende bekker. I mange år har jeg vært på jakt etter den optimale lyden, som ikke er avhengig av et naturfenomen. Første gang jeg hørte en syngebolle, forstod jeg at løsningen til ønsket mitt om en lyd jeg kunne produsere når det passet meg, lå der. Problemet var bare å finne den optimale bollen, med den optimale lyden.

Tibetanske syngeboller er laget i hamret metall, og koster svært mye, når de blir store nok til å produsere dyp lyd. Forksning har vist at slike syngeboller kan ha stressreduserende effekt på menensker. Jeg hadde sett syngeboller i krystall på internett, men jeg tenkte at de liksom ikke var «ekte». 

Da jeg traff denne bollen, fant jeg «min lyd». Som du ser av bildet, er det en tilnærmet «perfekt match».

Når jeg ønsker å redusere stressnivået i kroppen min, eller hodet mitt, setter jeg meg noen minutter med denne syngebollen.

Lyden og vibrasjonen, passer tilnærmet perfekt til det jeg føler er «meg». Uansett hvor stresset jeg er, så siger roen inn i systemet mitt, pulsen senkes, og det parasympatiske nervesystemet jobber for å roe kroppen min ned.

Lyd kan være en svært god bidragsyter til å stresse ned. Jeg anbefaler deg å finne lydene som «snakker til deg», og sørge for at du har tilgang til musikk, eller andre lydkilder, som raskt kan hjelpe deg å finne indre ro og harmoni.

Legg til kommentar

E-postadressen din publiseres ikke. Påkrevde felt er merket *

I accept the Privacy Policy