fbpx

Avhengighet

Avhengighet
Avhengighet

Tegnehanne hadde en artig stripe om koffeinavhengighet i Aftenposten 20. januar 2019. Hanne Sigbjørnsen skriver i teksten til stripen: «Men som alle vet kan man ikke bare kutte ut en avhengighet fra livet, den må alltid erstattes av en annen.»

Er det riktig, at en avhengighet alltid må erstattes av en annen? Det er i hvert fall ofte det som blir resultatet, når avhengige forsøker å fikse problemet på egen hånd. Personlig husker jeg ganske godt hvor stolt jeg var da jeg lyktes med røykeslutt i 1997. Jeg ble imidlertid ganske pinlig berørt noen måneder senere. Da forstod jeg nemlig at jeg ikke egentlig hadde sluttet å røyke, jeg hadde bare begynt «å drue». I stedet for å røyke, spiste jeg nemlig uante mengder med druer! Nå er det naturligvis svært mye bedre for kroppen å spise et par kilo druer om dagen, enn det er å røyke 20+ sigaretter. Det er imidlertid ikke til å komme fra at druespisingen kvalifiserte til merkelappen «en avhengighet».

For å slutte med en avhengighet uten å erstatte den med en ny, må du ta ondet ved roten. Du må finne ut hvilke følelser avhengigheten din har forøkt å hjelpe deg med, og behandle de følelsene. Det er fullt mulig å greie på egen hånd, men det er enklere å få hjelp av en psykolog (se mer her).

Du sparer tid, og dermed også penger, dersom du på forhånd har sett nøye på når suget ditt oppstår, slik at du kan gi psykologen en god innføring i hvordan avhengigheten din arter seg.

Lykke til med å bryte en avhengighet, uten å erstatte den med en annen!

Hvis du lese mer om avhengighet, kan du besøke denne siden på forebygging.no.

Legg til kommentar

E-postadressen din publiseres ikke. Påkrevde felt er merket *

I accept the Privacy Policy